ארטישוק

הארטישוק הוא שיח קוצני רב-שנתי, המתנשא לגובה של עד 1.5 מ'. הפרי טעים ביותר ונחשב מעדן. הינו למעשה ניצן הפרח שטרם הבשיל. צמח יחיד מפתח עד 40 ראשים בגדלים שונים.

איך בוחרים ארטישוק

הזנים הבולטים בארץ הם הארטישוק הסגול (ויולט) והירוק.
האחד מתאים להרתחה והשני לבישול ולמילוי. מומלץ לבחור ארטישוק בעל עלים סגורים ורעננים ולא פתוחים ויבשים. לוודא שהגבעול קשיח, בהיר ולא סיבי ושהעלים קשים למגע. כך נקבל ארטישוק עם "לב של זהב" עם טעם עז של ארטישוק.
זן ירוק: בחרו פרי קומפקטי וכבד.
על קצהו להיות ירוק בהיר או בצבע ארד.

איחסון

התיזו מספר טיפות מים על הארטישוק והחזיקו במקרר בשקית פלסטיק

עונה

העונה נמשכת מנובמבר עד מאי. שיא העונה בחודשי מרץ – אפריל בהם נקטף 60% מהיבול.

בריאות

האריטישוק נחשב ל"פצצת בריאות" ובין שאר מעלותיו הפחתת רמות הכולוסטרול והפחתת הסיכון לסרטן. הוא מהווה מקור מצויין לויטמינים ולמינרלים (מועצת הצמחים – ענף הירקות, 1984).

איך מנקים ארטישוק

לפני שמקלפים ארטישוקים, יש להכין סכין מסור קטנה, סכין קטנה וחדה (אפשר טורנה ואפשר סכין משוננת), כף מרק, כמה לימונים חצויים וקערה שבה מים קרים ומעט מיץ לימון.

הפעולה פשוטה:
מניחים את הארטישוק על גבי קרש חיתוך יציב. בעזרת סכין המסור מתחילים לחתוך שכבה דקה מסביב להיקף ומסירים בעזרת הידיים את העלים. חוזרים על הפעולה עד שמסירים את רוב העלים ומגיעים עד הלב.
לאחר שהלב התגלה, מפרידים בעזרת סכין בין שאריות העלים ללב (כלומר, מסירים את הקונוס שנוצר מהעלים). מקצרים מעט את הגבעול וקולפים אותו בזהירות. מקרצפים היטב את הלב בחצי לימון ומניחים בקערת מים. בעזרת כף מרק, מסירים את הקוצים שממלאים את הלב. מקרצפים שוב בחצי לימון ומחזרים לקערה בכדי שישמרו עד השימוש.

מלך הקוצים – מה עושים איתו

ארטישוקים טובים וטריים ניתן לבשל בשלמותם – מבשלים בסיר עם מעט מים, מיץ לימון, שמן זית, מלח ושיני שום שלמות. אוכלים אותם חמים או קרים.
כשמבשלים ארטישוקים בתבשילים ארוכים, יש להוסיף אותם כחצי שעה לפני תום הבישול, כך הם ישמרו על זהותם ועל טעמם.

niniArtichoke with stamp

 

 

2016 | מוגש מטעם מועצת הצמחים

*בכפוף לתקנון

exactive